Nyhed

Holland huser skatte-spekulanter

9. nov 2011

Olieselskabet Pluspetrol, der står bag massiv forurening af Perus jungle, får hjælp af Holland til at slippe billigere i skat. Det viser DanWatch's gennemgang af selskabets regnskaber.

Mens mere end 20.000 gymnasieelever i dag samler ind til regnskovsindianere, som blev ofre for olieforurening i Peru, er Danmark og EU i det stille medskyldig i en økonomisk katastrofe af mindst samme omfang.

Det største olieselskab i Perus jungle, Pluspetrol, er nemlig ikke kun ansvarlig for at forvandle dele af Amazonas til en stinkende oliepøl. Selskabet spekulerer samtidig i at betale så lidt skat som muligt. Og til det formål bruger Pluspetrol et skattely, der ligger centralt placeret i EU, nemlig Holland. Til trods for, at EU har indført fælles normer imod den type af skattekonkurrence, som Holland tilbyder.

Alle multinationale er i Holland

“Ny research viser, at næsten alle store multinationale selskaber har etableret holdingselskaber i Holland. Også dem, der ingen aktiviteter har i landet”, siger Katrin McGauran fra Center for Research af Multinationale Selskaber, SOMO, i Holland.

EU normer mod skattekonkurrence

Tilbage i 1997 indført EUs økonomi- og finansministre end fælles Code of Conduct mod skadelig skattekonkurrence.

Her står der blandt andet, at et EU-land bidrager til skadelige skattekonkurrence hvis det:

giver særlige skattemæssige fordele udelukkende til ikke-bosiddende aktører
giver skattefordele til virksomheder uden reel økonomisk aktivitet i landet.
Se hele EU’s Code of Conduct her.

Det er en kombination af fordelagtige skatteregler for udenlandske holdingselskaber – også kaldet skuffeselskaber – og et forholdsvis respektabelt ry blandt alverdens skattemyndigheder, som gør Holland populært blandt firmaer som Pluspetrol.

“Det er meget beklageligt, hvis det sker i EU,” siger Dan Jørgensen, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne, og fortsætter: “Selvom de her selskaber skulle have fundet en lovlig måde at gøre det på, er det klart imod ånden i lovgivningen,”

Fra Argentina til Amsterdam

I år 2000 flyttede det argentinske olieselskab sit hovedkontor til Amsterdam. På papiret i hvert fald. Pluspetrol oprettede sit hovedkontor som et skuffeselskab hos ét af Hollands største firmaer i skatteplanlægning; Fortis Intertrust. I 2006 husede Fortis Intertrust over 2.500 selskaber på en enkelt adresse i Amsterdam. Fysisk ligger Pluspetrols hovedkontor stadig i Buenos Aires.

Fakta om Pluspetrol

Pluspetrol er et argentinsk olieselskab, der blev etableret i 1976 af ingeniøren Luis Alberto Rey og hans familie, sammen med junior partner, Poli familien. I dag drives selskabet af to af familiernes sønner – Rey Luis Ricardo Rodriguez  og Alfredo Poli.

I mange år var Pluspetrols moderselskab placeret i Argentina. Men i år 2000 valgte ejerne at flytte hovedkontoret til et skuffeselskab i Holland.

Samme år overtog selskabet deres vigtigste oliekoncession, som ligger dybt inde i Amazonas i det nordlige Peru. Det er forureningen fra netop den koncession som Operation Dagsværk 2011 sætter fokus på.

Pluspetrol har haft en årlig profit før skat på et trecifret millionbeløb gennem de sidste fem år, men har betalt under to procent i selskabskat i Holland. Der er nemlig særlige vilkår for skuffeselskaber. Almindelige hollandske firmaer betaler 25 procent.

Selskabet har samtidig akkumuleret hele koncernens profit i Holland. Ved at ophobe milliarder af kroner i tulipanlandet undgår ejerne den beskatning, de ville få, hvis de trak fortjenesten hjem til Argentina.

Skattely uden bountystrand

Holland er ikke et klassisk skattely med nulskat og bountystrande. Alligevel har landet længe været brugt som et led i multinationale selskabers skatteplanlægning. Ifølge den Hollandske Nationalbank er gennemstrømningen af penge via landets store antal skuffeselskaber ni gange så stor som Hollands samlede BNP.

“Der skal slås hårdt ned mod internationale selskaber, der laver kreativ bogføring for at undgå at betale skat. Det er et kæmpe problem i hele verden, og det er et sted hvor det politiske system skal opruste i de kommende år,” siger Dan Jørgensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Pluspetrol inden deadline.

UndersøgelseFra Sierra Leone til skattely

Kontrakter, der ignorer lovens krav til skattebetalinger, og selskaber bekvemt placeret i skattely, minimerer minevirksomhedernes bidrag til Sierra Leones økonomi.

UndersøgelseVerdensbanken støtter skatteflugt

Mens Verdensbanken officielt arbejder på at udrydde fattigdom og øge skattebetaling til regeringer i u-lande, støtter bankens virksomhedsgren, IFC, systematisk investeringer i olieudvinding og minedrift i Syd, der kanaliseres gennem skattely.

TemaDet store tyveri

Blandt lande med store rigdomme i naturressourcer findes nogle af verdens fattigste. Internationale Olie- og minefirmaer spekulerer i skat.

RelateredeNyheder

Interview: Dokumentar om Etiopien seks år undervejs

Danwatch har mødt den svenske instruktør Joakim Demmer, der har brugt seks år på dokumentaren ‘Dead donkeys fear no hyenas’, som har verdenspremiere på CPH:DOX. Filmen giver et unikt indblik i problematikkerne ved ‘land grabbing’ i Etiopien, der ellers ofte er lukket land for journalister.

Skattekroner kan udeblive i Kenya trods markant stigning af udenlandske investeringer

De udenlandske investeringer ruller ind i Kenya, som lige nu når rekordhøje beløb. Men eksperter i skat vurderer, at det vil betyde øget skatteundvigelse og dermed færre skattekroner til Kenya.

Skattespekulation for dummies

Hvordan foregår det egentlig, når virksomheder spekulerer i at minimere deres skattebillet, og hvad kan skattely bruges til? DanWatch giver her en kort intro.