Nyhed

Fattigdom og udnyttelse i bunden af din kaffekop

5. aug 2014

Kaffe er en lukrativ industri, blot ikke for dem, der dyrker og plukker de værdifulde bønner. DanWatch har været i Brasilien og Etiopien for at dokumentere de elendige forhold, som millioner af kaffebønder arbejder under.

Kaffehøsten er i fuld gang i Brasilien, verdens største kaffeproducerende land, hvor tusindvis af dag- og sæsonarbejdere er rejst til kafferegionen Minas Gerais for at plukke kaffe på store plantager.
Juares Campos og hans kone Joana D`arks arbejder og bor på en stor kaffeplantage i Minas Gerais. Deres hus er et faldefærdigt skur med store huller i taget.

”Vi har klaget over det i mindst et år, men plantageejeren siger, at det ikke er noget, han kan ordne,” fortæller Joana D´Arks, mens hun vasker op med vand, der stammer fra en lille å, hvor plantageejerens køer både drikker og lægger deres afføring.
Det er samme vand, som Juares Campos og Joana D`arks drikker, og som viser sig at være stærkt forurenet af pesticider fra kaffeproduktionen i Minas Gerais.

Brasilianske arbejdere bliver syge

Brugen af pesticider i brasiliansk kaffeproduktion udgør en stor sundhedsrisiko for arbejderne, og de giftige kemikalier dukker op i vandløb og grundvand, viser flere undersøgelser.

José Braga ejer et lille stykke jord, hvor han dyrker kaffe, men årets høst har været dårlig, og derfor er han nødt til at plukke kaffe på en af Minas Gerais store plantager.

“Kræft er det største problem, fordi så mange bruger pesticider,” fortæller José Braga.

“Der er ukrudt og siv mellem kaffeplanterne. Vi smider kemikalier på dem for at fjerne dem. Derefter smider vi andre kemikalier på for at få kaffen til at vokse,“ siger han.

Brasiliansk landbrug er kendt for at anvende meget stærke pesticider. De fleste kaffearbejdere er tvunget til at anvende pesticiderne uden sikkerhedsudstyr, og derved rammer pesticiderne kroppen direkte.
Dalberto Luiz Gomes, leder af fagforeningen CRESOL, fortæller, at forskellige studier har påvist, at flere af de pesticiderne, der bruges i kaffeindustrien, er kræftfremkaldende.

“Det største problem i kaffeindustrien er kræft,“ siger han.

Bag om artiklen

DanWatch har været i Brasilien og Etiopien for sammenslutningen af forbrugermagasiner ICRT (International Consumer Research & Testing) og Forbrugerrådet Tænk.

Artiklerne fra research-rejsen kan læses her og i forbrugermagasiner i hele Europa.

I de seneste år har kræfttilfældene i Minas Gerais været stigende. José Alves, der er administrativ leder ved Cancer Hospitalet i Minas Gerais, forklarer, at de mest almindelige typer af kræft i området, hud-, mund- og spiserørskræft.

De giftige stoffer forurener samtidig vandforsyninger i de omkringliggende områder. En undersøgelse foretaget af Universidade Federal de Minas Gerais i 2013 fandt således 24 forskellige pesticider i overfladevandet. Mindst ét af pesticiderne optrådte i 67% af prøverne, der var indsamlet i både regnsæson og tørkeperiode.
Romerito Antunes Perreira, der er kaffeplukker på en stor plantage, siger:

“Jeg har ikke lyst til at drikke vandet på farmen, fordi det er så fyldt med kemikalier, at man bliver syg.”

Ringe kontrol med rettigheder

Den brasilianske regering kender til de ekstremt dårlige arbejdsforhold på de store kaffeplantager og har indført stikprøvekontroller. Bruno Arnelli Lopes, finansinspektør hos Erhvervsministeriet i Rio de Janeiro, forklarer dog, at der langt vej igen.

“Vi foretager så mange besøg som muligt, men høsten varer kun fire måneder, og vi er meget få. Vi besøger hovedsageligt de gårde, hvor der er blevet anmeldt overtrædelser”.
I regionen Zona da Mata skal to revisorer inspicere over 63.000 gårde i løbet af tre-fire måneder. Det bliver til 500 gårde pr. dag.
Den dårlige kontrol gør kaffeindustrien til en af de mindst regulerede brancher i Brasilien.

“Vi er oppe imod store mænd. Folk er bange”, siger Marcelo Gonçalves Campos, der undersøger arbejdsforhold for det brasilianske Erhvervsministerium i Minas Gerais. Han forklarer, at mange kaffeplantager er ejet af politikere, politifolk og dommere, og at der derfor er meget lidt politisk vilje til at undersøge kaffeproduktionen.

Etiopiske bønder er lette ofre

På den anden side af Atlanten i Afrika produceres kaffe hovedsageligt af småbønder. I Etiopien dyrker fire millioner småbønder nogle af verdens bedste og mest raffinerede kaffebønner. De etiopiske småbønder ejer typisk 1-2 hektar jord (1 hektar er 100×100 kvm), og deres kaffe sælges via mellemhandlere på den Den Etiopiske Varebørs (ECX) og derefter videre til multinationale kaffeselskaber i EU og USA.
Når bønderne sælger til mellemhandlere, bliver de ofte snydt, fordi de ikke kender prisen, og de derfor er tvunget til at tage det første tilbud.

I det sydvestlige Etiopien ligger Oromia, hvor 65 procent af al etiopisk kaffe bliver produceret. Her dyrker Daniel Godebo to hektar kaffeskov, og han er dybt afhængig af de handelsmænd, der rejser til regionen for at opkøbe bøndernes kaffe.
Daniel Godebo har dog ikke adgang til ECXs informationer, og derfor bliver han tit snydt.

”Jeg solgte min tørrede kaffe for 0,66 € per kilo i år (ca. 4,92 kr.), og så hørte jeg, at min nabo fik 1,10€ per kilo (ca, 8,20) for sin kaffe,” fortæller Daniel Godebo.
Eksportprisen ud af Etiopien er ca. 32 kroner pr. kilo kaffebønner.
”Jo længere en værdikæde er, desto mindre er fordelene for bønderne. At bryde denne kæde er noget af det vigtigste. Mellemhandlerne skal fjernes fra kæden,” forklarer Rahel Tessema, der er rådgiver for udviklingsorganisationen Oxfam.

For at undgå snyd har ECX siden 2008 ydet markedsinformationer og priser i realtid til kaffebønder via sms systemer over hele landet. Et initiativ, der ikke har stor betydning for de tusindvis af fattige bønder, som ikke har elektricitet eller mobiltelefoner.
En anden mulighed er organisering i kooperativer, hvor mellemhandlerne fjernes fra leverandørkæden, og bønderne derved er sikret en mere stabil og reel pris for deres kaffe. I dag er blot 254.000 kaffebønder organiseret i 274 kooperativer i kafferegionen Oromia i Etiopien.

Dokumentation

TemaKaffens skyggeside

Slaveri og mangel på rettigheder er udbredt i brasiliansk kaffeproduktion, hvor brugen af pesticider skader både mennesker og miljø.

FokusFødevarer

Fødevareproduktion i u-lande er tæt knyttet til forbruget af mad i udviklede lande. I 2050 skal kloden brødføde 9 milliarder mennesker, hvilket stiller store krav til fødevareindustriens virksomheder og investorers samfundsansvar. DanWatch ser på konsekvenserne af vores forbrug i de fattigste lande.