Nyhed

Endnu en arbejder er sprunget ud fra Apple-fabrik

12. aug 2015

På en samlefabrik for iPhones i Zhengzhou i Kina er en mand sprunget ud fra bygningen. Arbejdsrettighedsgruppen China Labour Watch anser det for at være selvmord.

En 28-årig mandlig ansat på elektronikfabrikken Hon Hai Precision Industry Co., Ltd, også kendt som Foxconn, er fundet død tidligt om morgenen tirsdag 4. august, det bekræfter Foxconn.  

Virksomheden, der leverer og samler elektronikdele til blandt andet Apple og Sony, har før været i mediernes søgelys, da mindst 13 arbejdere begik selvmord på fabrikken i 2010 og ligeledes tog tre arbejdere deres eget liv i 2013.

Dårlige arbejdsforhold

I 2010 blev virksomheden kritiseret for dårlige arbejdsforhold og underbetaling af deres ansatte og satte derefter ind for at forbedre forholdene. Der blev desuden installeret net mellem nogle af bygningerne for at forebygge selvmord på fabrikkerne i Kina.

En BBC undersøgelse fra 2014 har imidlertid afsløret, at forholdene på de kinesiske fabrikker stadig ikke lever op til de kinesiske lovkrav, men Apple står fast på, at de bliver ved med at forbedre forholdene for arbejderne.

Det er ikke kun Apple, der har været i vælten for kritisable forhold hos deres leverandører. I 2014 kunne Danwatch fortælle, hvordan hundredvis af ansatte på Samsungs fabrikker i Sydkorea har krævet erstatning for det arbejde, de mener, har ført til deres kræftsygdomme.

Samsung har senere undskyldt og indgået forhandlinger med de efterladte, som de har lovet at kompensere for deres tab. Samsung benægter dog stadig, at de tidligere arbejderes sygdomme og død er knyttet til deres direkte arbejde hos Samsung.

TemaDødelig IT

IT-arbejdere i Asien betaler prisen for billige computere til Europa

FokusTeknologi

Produktion af IT koster dagligt millioner af arbejdere i Asien deres helbred og rettigheder. DanWatch har undersøgt krænkelser af mennesker og miljø i teknologiens vugge til grav fra udvinding af mineraler over produktion af telefoner og tablets til afskaffelse af IT, E-Waste.