Galleri

De forflyttede

22. jan 2016

Mindst tre af Europas største stål-virksomheder køber koks fra mineselskaber i Tete-provinsen i Mozambique, hvor regeringen og mineselskaber i 2010 forflyttede 736 familier til byerne Cateme og Mualadze. Se billederne og læs historierne om de mennesker, der nu lever uden tilstrækkelig adgang til mad, vand og arbejde.

Emília Fato, en 58 årig enke, er blevet forflyttet til Mualadzi i Tete-provinsen sammen med sin søn og to børnebørn, fordi Capanga-området, hvor de før boede, blev eksproprieret til kulmineselskaber. I det tørre område får de kun en spand rent vand om dagen. Floden plejede at forsyne dem med vand og frugtbar jord.

Josefina Torres på 37 og hendes familie er blevet forflyttet til Mualadzi, fordi det område, hvor de før boede, blev eksproprieret til kulmineselskaber. Men det hus, de fik i kompensation var for småt. Hendes børn, mand og en ven af familien begyndte at lave deres egne mursten for at bygge til huset.

Josefina Torres' hus, som hun fik i kompensation for at blive forflyttet. Huset er alt for småt til familien.

Kvinder vasker tøj og bader i Revuboe-floden.

Lurdes Pedro tilbringer sine dage på markedspladsen i Mualadzi - et tomt område, der blev bygget for at sparke gang i den lokale handel, som slet ikke er til stede. Sammen med en gruppe kvinder betjener hun en lille bod et par tomater, tørret fisk, sæbe og et par andre varer.

Før forflytningen til Mualadzi, plejede Tito Fernando at fremstille mursten og sælge dem langs vejen. Men Mualadzis fjerne beliggenhed og utilstrækkelig adgang til vand gør det umuligt for ham at opretholde sin levevej. I stedet skiftes Tito Fernando og hans kone til at rejse til Moatize for at sælge nogle afgrøder på markedet. Men det er en lang rejse med et lille udbytte.

De huse, som folk blev forflyttet til i Cateme, er ikke solide. Husene er bygget direkte på jorden og mangler fundament, så hvis det regner meget, risikerer man, at de flyder væk som små Matador-huse.

Bonden Delvino Xadreque på 37 blev kompenseret med byggematerialer til en lade, kyllinger og noget foder af det brasilianske mineselskab Vale, da han, hans fire børn, tante og nevø blev forflyttet, fordi det område, de boede på, blev eksproprieret til minedrift. Men kyllingeforretningen har ikke kastet nogle penge af sig. Før havde han jord, men det er han ikke blevet kompenseret for, på trods af løfter herom.

Læs mere om de forflyttede i undersøgelsen Broken Promises

Se Danwatchs film Promised Land, hvor befolkningen i Mualadzi fortæller mere om deres levevilkår.

UndersøgelseBroken Promises

RelateredeNyheder

Prisen for europæisk stål

Mineselskaber og regeringen i Mozambique vidste, at adgang til fødevarer og vand var utilstrækkelig, da de i 2010 forflyttede to landsbyer for at udvinde koks fra Benga-minen i Mozambique. Danwatch-undersøgelsen ‘Broken Promises’ bringer reportager fra Mozambique og dokumenterer brud på menneskerettighederne.

Se filmen Promised Land

Mød de mennesker, der er blevet forflyttet til Mualadzi i Tete-provinsen i Mozambique. De kæmper med mangel på vand, mad og arbejde og mangel på kompensation, efter regeringen og mineselskaber har forflyttet dem, fordi deres jord skal bruges til kulminedrift. Se filmen 'Promised Land'.