Nyhed

DanWatch takker for din støtte

8. jan 2015

Hver måned modtager DanWatch bidrag fra danskere, der på den måde er med til at sikre, at vi fortsat kan sætte CSR og menneskerettigheder på dagsordenen. Og det betaler sig. Her følger en oversigt over vores resultater fra 2014. Tak fordi du var med os!

December: Minister i samråd om uetiske investeringer

Efter DanWatch’s dokumentation af en række danske investeringer på kant med menneskerettighederne, kalder Enhedslisten handels-og udviklingsminister Mogens Jensen (S)  i samråd:

“Vi bør i Folketinget finde veje til at stramme reglerne for pensionsselskabernes investeringer ude i verden efter DanWatchs afsløringer,” skriver Christian Juhl(Ø) i en pressemeddelelse d. 26. december.
DanWatch kunne i december dokumentere, at de 10 største danske pensionskasser og otte største investeringsforeninger har milliardinvesteringer i virksomheder med aktiviteter på den israelsk besatte vestbred, der er på kant med menneskerettighederne.

Læs mere

Senest afdækkede DanWatch, hvordan danske pensionskasser har investeringer for mere end 270 millioner i Syngenta, en af verdens største frø-virksomheder, der via agenter i den indiske delstat Andhra Pradesh udsteder højrentelån til fattige bønder, som ender i uoverskuelig gæld, når høsten slår fejl.

Læs mere og se dokumentarfilmen Seeds of Sebt

September: Magasin, Salling og Matas dropper produkter fra AHAVA

Magasin og Salling fjerner AHAVA-cremer fra hylderne, og Matas dropper deres planer om at føre produkterne. Det sker på baggrund af DanWatch’s afsløring af, at produkterne produceres i ulovlige Israelske bosættelser.
Cremerne, der indeholder mineraler og mudder fra Det Døde Hav, er produceret i bosættelsen Mitzpe Shalem, der ligger på den israelsk besatte Vestbred.

Den danske regering fraråder samhandel med israelske bosættelser:

“Regeringen har ved flere lejligheder mindet offentligt om, at den fraråder danske borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser. Det vil jeg passende minde om igen”, siger Mogens Jensen til tv2.dk

Læs mere 

September: Merck vil udfase mika fra deres produkter efter DanWatch-rapport

Den tyske farmaceutvirksomhed, Merck, melder ud, at de vil udfase pigmentet mika fra Indien i deres produkter for at sikre, at det ikke længere er børn, der udvinder mineraler til deres kosmetikprodukter. Det sker blandt andet efter, at DanWatch i marts 2014 kunne dokumentere brugen af børnearbejde i udvindingen af mika i indiske miner. Mika bruges bl.a. til produktion af kosmetik og lak til bilindustrien.

Læs mere 

Juli: ISS sælger sikkerhedsfirma i israelske bosættelser

ISS sælger den sikkerhedsvirksomhed, der indtil i år leverede sikkerhedsydelser til de ulovlige bosættelser på de besatte Golanhøjder og Vestbredden. Det var DanWatch, der tilbage i 2012 kunne afsløre, at ISS ikke alene leverer rengøring og catering i de ulovlige bosættelser, men at de også havde sikkerhedsydelser. Afsløringen førte til stor kritik fra både politikere og eksperter.

Læs artiklen 

Juli: Supermarkeder går nu efter bæredygtig palmeolie

I fremtiden vil de store supermarkedskæders egne produkter, inden for især fødevarer, være produceret med bæredygtig palmeolie. Det sker i kølvandet på bl.a. Danwatch’s arbejde med at dokumentere, hvordan produktionen af palmeolie i Asien ødelægger regnskoven og levesteder for truede dyrearter.

Læs rapporten

Juli: G4S trækker sig fra israelske fængsler

Sikkerhedsfirmaet G4S dropper kontrakter med det israelske fængselsvæsen over de næste tre år. Det sker bl.a. som følge af en DanWatch-rapport, der i  2010 dokumenterede, at G4S havde kontrakter med den israelske besættelsesmagt om levering af vagtservice og teknologi til checkpoints og muren mellem Vestbredden og Israel, der blev kendt folkeretsstridig i 2004.

Kontrakterne indebærer også, at G4S leverer sikkerhedsteknologi til israelske fængsler på Vestbredden og i Israel, hvor menneskerettighedsorganisationer har dokumenteret tortur, fængsling af mindreårige og systematisk fængsling af politiske fanger.

Læs mere

April: DanWatch sætter kritisk dagsorden på årsdag for tragedie

DanWatch rapporten ‘Tøjets Tragedier’, der afslørede elendige arbejdsforhold i tekstilindustrien i Bangladesh, var på årsdagen for Rana Plaza-tragedien med til at sikre en kritisk og nuanceret dækning af tøjproduktionen i Bangladesh. Mere end 80 gange blev rapporten omtalt i de danske medier.

Læs mere og læs Politikens dækning

April: L’Oréal undersøger leverandørkæde for børnearbejde

Kosmetikgiganten L’Oréal vil gennemgå sine leverandørkæder for at sikre, at der ikke anvendes børnearbejde i forbindelse med koncernens produkter. Det oplyser L’Oreals danske kommunikationsdirektør, Sonja Christensen, til nyhederne på P3. Meldingen kommer i kølvandet på offentliggørelsen af DanWatch-rapporten “Hvem lider for skønheden”, der afdækker brugen af børnearbejde i  indiske mika-miner. Mika anvendes i blandt andet i kosmetik.

Læs mere og læs Informations dækning

Maj: Politikere lover handling mod børnearbejde

En DanWatch-rapport om børnearbejde i udvindingen af glimmer i Indien har sat børnearbejde på politikere og brancheforenings dagsorden. Både politikere og branchefolk er kommet på banen, efter DanWatch offentliggjorde en ny rapport, der viste, at der er risiko for børnearbejde i makeup, der sælges på det danske marked.

“Jeg vil undersøge mulighederne for et særligt initiativ til at forstærke indsatsen til bekæmpelse af børnearbejde generelt”, oplyser handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).
Han understreger dog, at de danske virksomheder selv har et ansvar for at håndtere børnearbejde i leverandørkæderne.

Læs mere

Marts: Schaldemose (S) vil have sydamerikansk soja på EUs dagsorden

EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) har bedt EU-kommissionen om et fælles europæisk initiativ, der kan sikre bæredygtighed i forsyningskæden af soja, som importeret til dyrefoder i Europa. Schaldemose spørger på baggrund af DanWatchs rapport om at sojaproduktionen har livstruende konsekvenser for lokale arbejdere.

Læs DRs dækning

Marts: KL kræver dokumentation for arbejdsforhold hos Dell’s leverandører

Statens og Kommunernes Indkøbsservice, SKI, har kræver dokumentation for, at forholdene på Dells fabrikker er i overensstemmelse med deres principper om ansvarlighed.  SKI indgik i februar  en aftale for 50 mio. kr. med computergiganten, og kravet komme efter DanWatchs afdækning af kummerlige arbejdsforhold hos Dells underleverandører i Kina.

Læs mere

Marts: Infomedia:DanWatch skaber fokus på uetiske investeringer

Det er i høj grad DanWatch, der har skabt fokus på uetiske investeringer i danske medier. Det viser en analyse fra Infomedia. Medieomtalen af etiske investeringer har især været tiltagende efter oprettelsen af DanWatch i slutningen af 2007, konkluderer infomedia.

Læs mere 

Marts: G4S neddrosler aktiviteter på Vestbredden

Verdens største sikkerhedskoncern G4S vil mellem 2012 og 2015 stoppe visse aktiviteter  på den besatte Vestbred. Beslutningen kommer i kølvandet på DanWatch-projektet “Forretning på forbudt land”, der afdækkede, at selskabet leverer sikkerhedsydelser til blandt andet checkpoints og fængsler på Vestbredden.

Læs mere

Læs Berlingskes dækning