Nyhed

DanWatch nomineret til Anders Bordings Journalistpris

1. maj 2015

‘Made in Bangladesh’ er blevet nomineret til Anders Bordings journalistpris for ‘en bemærkelsesværdig journalistisk præstation i et specialmedie’.

På årsdagen for Rana Plaza-katastrofen kunne DanWatch og Fagbladet 3F i april 2014 afsløre, at danske virksomheder får produceret tøj i Bangladesh til sultelønninger og i strid med adskillige internationale konventioner.

I samarbejde med DanWatch dokumenterede Fagbladet 3F systematiske arbejdstager- og menneskerettighedskrænkelser på tøjfabrikken Welltex i Bangladesh, der bla. producerer tøj til de danske selskaber DK Company og Dansk Supermarked og til den svenske tøjgigant, H&M.

Sarah Dieckmann fra DanWatch er sammen med journalisterne Peter Rasmussen, Peter Keiding og fotograf Søren Zeuth nomineret til Anders Bordings journalistpris, der hvert år uddeles af brancheorganisationen Danske Medier for ‘en bemærkelsesværdig journalistisk præstation i et specialmedie’.

Afsløringerne blev bragt i Fagbladet 3F i april 2014 på årsdagen for en af de største industrikatastrofer nogensinde og pustede nyt liv i debatten om ordentlige arbejdsforhold i udviklingslandene og danske virksomheders samfundsansvar.

Læs Fagbladet 3F’s tema her

Artiklerne er en del af et større fokus på tekstilindustrien, hvor DanWatch siden har udgivet undersøgelserne, ‘Tøjets Tragedier’ i 2014 og ‘Den Tabte Tråd’ i marts 2015. På baggrund af den seneste rapport har Enhedslisten kaldt Handels- og Udviklingsminister Mogen Jensen (S) i samråd i folketingets udenrigsudvalg.

Læs DanWatch-temaet her

Ud over DanWatch og Fagbladet 3F er også Socialpædagogen og Ingeniøren nomineret til journalistprisen for deres dækning af henholdsvis magtanvendelser mod anbragte børn og MRSA-epidemien i de danske svinestalde.

Prisen uddeles d. 19 juni på Københavns rådhus, hvor Danske Medier også uddeler Anders Bordings Mediepris og Prisen for visuel formidling.

Vil du med? Så tilmeld dig her

 

UndersøgelseTøjets Tragedier: Vold og trusler på livsfarlige fabrikker i Bangladesh

Vold, råb, fysiske og verbale overfald på tekstilarbejdere på faldefærdige fabrikker

TemaTøjets Tragedier

Elendige arbejdsforhold og ødelagte liv

FokusTekstil

Historien bag tøjet i dit klædeskab gemmer ofte på store omkostninger for mennesker og miljø. Fra vand- og pesticid-forbrug og børnearbejde i dyrkningen af bomuld til undertrykkende arbejdsvilkår i livsfarlige fabriksbygninger på systuer i Bangladesh.

RelateredeNyheder

Ofre for fabriks-kollaps har ventet et år på erstatning

Et år efter Rana Plaza-kollapset modtager ofrene nu første portion af den længe ventede erstatning. Der mangler dog stadig mange millioner for at dække de samlede erstatninger.

Mandag Morgen: Modebranchen har intet lært af Rana Plaza-ulykken

Mandag Morgen bringer stor artikel om DanWatch's rapport 'Tøjets Tragedier'. Artiklen samler kommentarer til rapporten fra en række af Danmarks vigtigste tekstil-aktører.

Minister: Tøjfirmaer skal tage ansvar

I kølvandet på afsløringer fra DanWatch og Fagbladet 3F opfordrer udviklingsminister Mogens Jensen nu danske tøjproducenter til at sikre bedre vilkår hos deres leverandører i Bangladesh.

Tvunget ind i dødsfælde

Arbejderne blev gennet ind i tekstilfabrikken Rana Plaza, der kollapsede, og mindst 1134 omkom. Rozina måtte save i sin egen arm for at slippe fri af ruinerne.

Husker du Rana Plaza?

Mindst 1134 mennesker blev dræbt i århundredets største industrikatastrofe, da fabrikken Rana Plaza styrtede sammen i Bangladesh. DanWatch har været i tøjfabrikkernes hovedstad og gør status et år efter ulykken.