Nyhed

Danwatch og IMS får penge af Google Digital News Initiative Fund til udvikling af ny digital “clearing-house” platform

6. jul 2017

International Media Support (IMS) og Danwatch har fået midler af Google til at udvikle en ny digital platform, som vil forbinde lokale journalister fra konfliktområder med internationale medier og få deres historier frem i den globale mediedækning.

International Media Support og Danwatch indgår et samarbejde med Google om at udvikle en digital platform, der skal gøre det nemmere for internationale medier at få verificerede historier og dokumentation, fra lokale medier i konfliktområder og regioner, der i dag er vanskelige at få frem i lyset. Samtidig giver initiativet mulighed for, at lokale medier fra fattige lande og konfliktområder kan skabe sig en plads i det globale mediebillede og på sigt udvikle en forretningsmodel, der kan sikre deres overlevelse.

Pengene kommer fra Google Digital News Initiative, som tidligere har støttet Danwatch og danske medier som Kristeligt Dagblad og Zetland samt internationale medier som the Financial Times, Bureau of Investigative Journalism og Frankfurter Allgemeine Zeitung.

”Vi kan se, at lokal dokumentation og historier, fra de steder både vi og IMS arbejder, desværre ikke når den globale nyhedsagenda. Det er et problem, da det både er historier og dokumentation fra nogle af de værste konflikter, der er relevante for den brede offentlighed både herhjemme og internationalt”, siger Jesper Nymark, direktør for Danwatch.

”Et aktuelt eksempel er fra det kemiske angreb i Syrien i april, hvor vores lokale mediepartnere havde dokumentation for angrebet. Men den dokumentation blev først vist i de store internationale medier efter mange dage. Det vil den nye platform kunne gøre hurtigere”, siger Jesper Højberg, direktør for IMS.

Ifølge IMS, der støtter lokale medier i lande, hvor væbnet konflikt, humanitære kriser eller politiske forandringer gør det svært for medierne at arbejde, betyder den nye digitale platform også, at flere undersøgende historier, der kan lede til positiv forandring i lokalsamfundene, kommer ud over rampen og kan få global betydning.

Bæredygtig finansieringsmodel på sigt

Ifølge Jesper Højberg er det “lokale det nye globale”, og den nye platform vil kunne gå ind og understøtte de store internationale nyhedsbureauer og medier som AP, Guardian, BBC, AFP, Reuters og DPA.

“For de internationale nyhedsbureauer og medier var der en verificerings-problemstilling med hensyn til de videoer fra  gift-angrebene i Syrien, der betød, at de ikke viste dokumentationen i første omgang. Samtidig er de ikke er helt ude i konfliktområderne. Enten pg.a. mangel på korrespondenter, nedprioriteringer af at være til stede, eller simpelthen fordi de ikke har adgang til områderne, fordi det er for farligt. IMS derimod har opbygget et stærkt netværk af lokale journalister, som vi har samarbejdet med i lang tid, og som arbejder i konfliktområderne, og de vil kunne levere dokumentation”, siger Jesper Højberg.

Målet med den nye digitale platform er på længere sigt, at lokale medier i konfliktområder både indgår som ejere af platformen og kan benytte den som en del af en bæredygtig finansieringsmodel for deres overlevelse.

Google DNI-Projektet er et af flere journalistisk projekter  Danwatch og IMS samarbejder om. Projektet begynder efter sommerferien og handler i første omgang om at afsøge og udvikle projektet.

Danwatch har tidligere modtaget penge fra Google DNI fond og var det første danske medie, der blev en del af Googles DNI fond.

Kontakt direktør i Danwatch Jesper Nymark, tlf.: 20933833, jn@danwatch.dk eller Helle Wahlberg, Kommunikationschef i IMS, tlf.: 28681059 eller email: hwa@mediasupport.org.