Guide

Danwatch guider dig til CPH:DOX

2. nov 2015

Den internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX er lige om hjørnet, og der er over 200 film og arrangementer at vælge imellem.

Selvom man har iklædt sig sine bedste syvmilestøvler, er det umuligt at komme hele vejen rundt. Vil du gerne bruge dine biografpenge på at blive klogere på miljø, konflikt og menneskerettigheder, viser Danwatch dig vej. Her er 5 film, der både udfordrer og underholder.

They Will Have to Kill Us First (Johanna Schwartz)

Syd for Mali sidder musikerne Khaira Arby og Disco i eksil. De er flygtet fra deres højtelskede Timbuktu, fordi musik er blevet bandlyst af de islamister, der har overtaget styret i det nordlige Mali i 2012. Bandet Songhoy Blues er taget til England for at udleve drømmen som professionelle musikere – men ikke uden en snert af dårlig samvittighed over for det krigshærgede Mali, de forlod.

I ‘They Will Have to Kill Us First’ følger vi en række musikere fra Mali, for hvem musikken er deres ilt, og de er ved at blive kvalt. Uden at blive sentimental, skildrer dokumentaren de komplekse politiske og personlige konflikter i et af Afrikas fattigste lande og understreger vigtigheden af kunstnerisk frihed.

Hvornår

5/11 kl. 16.40 i Dagmar Teatret
11/11 kl. 12.00 i Nordisk Film Palads
13/11 kl. 18.30 i Cinemateket

Trailer: They Will Have to Kill Us First

The Yes Men Are Revolting (Laura Nix, The Yes Men)

Ironi er The Yes Mens stærkeste våben. Den aktivistiske duo har igennem 20 år sat fokus på klimaforandring og store virksomheders lobbyisme ved at iføre sig jakkesæt og snige sig ind til konferencer, ved at afholde falske pressemøder og generelt fake sig til mediernes opmærksomhed.

I den tredje film om de to spøgefulde med den alvorlige agenda lander publikum midt i en livskrise. Nytter denne aktivistiske levevej overhovedet noget? Dokumentaren tager dig med bag om aktionerne og med hjem til de to hjertevarme mænd, mens filmen også når at sætte fokus på de stigende verdenshave. Grin og græd med The Yes Men.

Hvornår

7/11 kl. 17.15 i Cinemateket
8/11 kl. 12.00 i Grand Teatret
10/11 kl. 19.30 ved Rådhuset
13/11 kl. 17.30 i Empire Bio

Event: 7/11 kl. 19.40 i DOX-teltet: Fremtidens klimaaktivisme – The Yes Men, NOAH, Greenpeace og Alternativet

Event: 9/11 kl. 16.30 ved i Kulturhuset Islands Brygge: The Yes Men & Floating City: Film, talk og sejltur

Trailer: The Yes Men Are Revolting

Return of the Atom (Mika Taanila & Jussi Eerola)

På den finske ø Olkiluoto begyndte man i 2004 at opføre det første europæiske atomkraftværk siden Tjernobylkatastrofen. Store mænd, store virksomheder og store planer skulle føre til et færdigt værk i 2009. Her i 2015 er status dog, at finnerne endnu skal vente tre år på deres nye energikilde.

Filmen er lavet af de finske billedkunstnere og instruktører Mika Taanila & Jussi Eerola og har en stærk visuel side. Er man til fascinerende industriarkitektur og rå æstetik, kan man i Return of the Atom finde nogle rigtig smukke skud af det næsten dystopiske kæmpeværk i den kolde, nordiske natur – og det spiller elegant op imod den sorte, finske humor, filmen leverer.

Hvornår

9/11 kl. 18.30 i Cinemateket (film og debat)
11/11 kl. 21.30 i Nordisk Film Palads (mød instruktørerne)

Trailer: Return of the Atom

Yallah! Underground (Farid Eslam)

Det arabiske forår var ikke kun en politisk revolution – de unge kunstnere i Mellemøsten har også set deres snit til at eksperimentere med et friere udtryk. Dokumentaren følger en række kunstnere og deres arbejde med musik, film og forfatterskaber i en region, hvor der er skabt grobund for forandring, men hvor der stadig er meget lang vej igen.

Filmen er lige så ung i sin æstetik som sit emne og skifter mellem håndholdt hjemmevideo og kunstneriske montageklip. Dokumentaren spejler flot den undergrund, den skildrer

Hvornår

5/11 kl. 14.20 i Dagmar Teatret
6/11 kl. 21.30 i Nordisk Film Palads
10/11 kl. 16.40 i Dagmar Teatret

Trailer: Yallah! Underground

10 billion – what’s on your plate? (Valentin Thurn)

Var det noget med dybstegte græshopper til frokost? De fleste i vores del af verden vil nok takke nej, men det varer ikke længe, før det kan blive en nødvendighed at udvide menukortet. Det anslås, at vi er ti milliarder mennesker på kloden, når vi rammer midten af det 21. århundrede.

Tag med instruktør Valentin Thurn på jordomrejse, når han udforsker hvordan forskellige lande og kulturer tackler udfordringen med det eksploderende befolkningstal. Thurn undersøger fødevareindustrien fra genteknologi til små grøntsagshaver i Malawi. Har vi mad nok til alle i fremtiden?

Hvornår

5/11 kl. 17.00 i Vester Vov Vov
7/11 kl. 15.00 i Kvarterhuset
12/11 kl. 16.30 i Nordisk Film Palads

Trailer: 10 billion - what's on your plate?

TemaAnmeldelser: Film, bøger, teater, udstillinger

TemaKunstens samfundskritik

FokusKultur & Kritik

I sport, musik, litteratur, teater og arkitektur bor kritikken, når kultur er skarpest. Danwatchs Kultur & Kritik undersøger sports- og kunstindustriens sociale ansvarlighed, vi er talerør for kunstneres systemkritik, og vi forholder os kritisk til vores egen boldgades film, bøger og udstillinger om menneskerettigheder, miljø og CSR.