Nyhed

COOP: “Vi lægger pres på myndigheder og leverandører”

2. jul 2015

Danwatch satte sidste år spot på de horrible forhold, som papirløse immigranter arbejder under i de syditalienske tomatmarker, der bekræftes af en ny stor italiensk rapport. Hos Coop lægger man pres på myndigheder og leverandører

Op mod 500.000 immigranter arbejder langt over det tilladte til næsten det halve af minimumslønnen i det syditalienske landbrug. En stor del af migrantarbejderne lever og arbejder illegalt i Syditalien. De lever i teltlejre og må acceptere at tage hårdt fysisk arbejde uden kontrakt. Tomater, der bl.a. havner i dåser på hylderne i danske supermarkeder. Dét dokumenterede Danwatch undersøgelsen, ‘Bagsiden af dåsetomater’ i 2014. Efterfølgende dokumenterede Doctors for Human Rights (MEDU) de samme vilkår for flere end 700 migrantarbejdere i landbruget i fem regioner i Syditalien.

Sagen kort: Bagsiden af dåsetomater

I 2014 dokumenterede Danwatch med undersøgelsen, ‘Bagsiden af dåsetomater’, hvordan op til en halv million fattige og ofte illegale immigranter arbejder uden kontrakt og udnyttes af bandeledere og tomatgårdene.

Danwatch undersøgte varekæden for tretten dåsetomat-mærker, der sælges i supermarkeder ejet af Danmarks største dagligvarekoncerner; Dansk Supermarked, Coop Danmark og Dagrofa samt tyske Lidl. Ti af disse mærker indholder tomater fra Puglia i Italiens hæl.

– Ud af 13 mærker var det kun mærket BioItalia, der havde certificeret sporbarhed i sin varekæde. Samme brand, BioItalia, var det eneste brand, der eksplicit tog fuld ansvar for varekæde.
– Agrigenus og Mutti var de eneste af de besvarende virksomheder, der kunne garantere,
at deres tomater ikke var plukket af ulovlige sæsonarbejdere.
– Mærkerne Irma Hverdag, Coop x-tra, La Campagna, Monte Rey, First Price, Grøn Balance lagde al ansvar for arbejdsforhold over på brandets leverandør.

Læs hele undersøgelsen her

Flere af de danske supermarkedskæder har erkendt problemerne. COOP fortæller konkret, hvordan virksomheden konkret samarbejder med leverandører oglægger pres på myndigheder for at forbedre forholdene.

Til bunds i varekæden
Hos COOP har man valgte at satse på et samarbejde med resten af branchen i regi af det norske og danske initiativ for etisk handel (IEH og DIEH). Problemet er for stort til, at en enkelt supermarkedskæde alene kan få skabt få gennemført radikale ændringer i det italienske landbrug, fortæller Anna Lise Mortensen, der er ansvarlighedsdirektør i COOP. I første omgang gælder det om at skabe overblik over varekæden og problemet.

“Konkret har vi identificeret hele vores værdikæde og etableret en dialog med vores leverandører og underleverandører. På den baggrund er vi nu klar til at skabe overblik over arbejdsforholdene for i samarbejde med vores leverandører at sætte fokus på at sikre bedre arbejdsforhold. Samtidig har vi lagt pres på de italienske myndigheder for at få dem til at tage ansvar for arbejdsforholdene i tomatindustrien”.

Ingen succeskriterier
Ideelt set skal de problematiske arbejds- og levevilkår leve op til internationale standarder, men vejen dertil er kompliceret, og udgangspunktet er at samarbejde med leverandørerne, pointerer Anna Lise Mortensen.

“Vi ønsker at samarbejde med internationale samarbejdspartnere og vores leverandører om at forbedre forholdene. Den proces er vi midt. Vi begynder i disse måneder at anvende konkrete værktøjer – spørgeskemaer og auditering – for at komme til bunds i problemet. Indtil vi har overblikket over problemets omfang og vores handlemuligheder, vil vi ikke udvikle succeskriterier,” fortæller Anne Lise Mortensen.

– Hvad sker der, hvis vi næste år kommer med en ny rapport, der dokumenterer de samme problemer? Hvor lang er jeres tålmodighed?
“Det er klart, at hvis vi ikke opnår fremskridt over en rimelig periode, så bliver vi nødt til at tage stilling til vores fortsatte indkøb i regionen. Men der er vi ikke endnu. Tværtimod tror vi på, at vi ved vores fortsatte samarbejde kan være med til at forbedre forholdene,” siger Anne Lise Mortensen.

Danwatch har uden held forsøgt at få en kommentar fra Dansk Supermarked, der også sælger dåsetomater fra Syditalien.

Supermarkedernes krav til Italiens regering om bedre arbejdsforhold for tomatplukkere

UndersøgelseBagsiden af dåsetomater

Grov udnyttelse og illegal arbejdskraft i danske dåsetomater

RelateredeNyheder

Danwatch udgiver undervisningsmateriale

Når 4.-7. klasse på mandag begynder i skole, kan der komme bæredygtigt forbrug på skoleskemaet. For hvordan er vores mobiltelefoner, tøj og fødevarer egentlig produceret? Danwatchs første undervisningspakke om fødevareproduktion, menneskerettigheder og forbrug er nu tilgængeligt for skolelærere.

NY RAPPORT: Grov udnyttelse af immigranter i landbrug i Syditalien

Immigranter i landbruget i Syditalien arbejder og lever stadig under horrible vilkår, dokumenterer en ny rapport med flere end 700 arbejderinterviews.

“Hvis ikke jeg betaler for at arbejde, melder de mig til politiet”

Dåsetomater i danske supermarkeder kommer fra Italiens hæl, hvor tusindvis af illegale immigranter graver sig dybere ned i gæld til bandeledere, Il caporali, der udnytter deres papirløse status.