Nyhed

Bangladeshs eksport af tøj til Danmark boomer

16. mar 2015

Tøjproduktion i Bangladesh til Danmark er steget med en femtedel på blot ét år, men vilkårene for knap fire millioner tekstilarbejdere er ikke forbedret. Ny DanWatch-undersøgelse bringer interviews med 20 af arbejderne.

Vila og Bestseller, Dansk Supermarked og COOP er blandt de største importører af tøj fra Bangladesh, en industri, der på få år har oplevet en eksplosiv vækst. Ifølge eksporttal fra tekstilindustriens brancheforening i Bangladesh, Bangladesh Garment Manufacturers Export Association (BGMEA), steg tøjeksporten til Danmark fra 3.5 milliarder i 2013 til ca. 4,2 milliarder kroner 2014, hvilket svarer til en stigning på knap 19 %.

Ifølge arbejdere, fagforeningsledere, NGO’er og eksperter i en ny DanWatch- undersøgelse, Den Tabte Tråd, har Rana Plaza-katastrofen i 2013 ikke ført til bedre arbejdsforhold på Bangladeshs tøjfabrikker. DanWatch har talt med 20 arbejdere fra syv forskellige fabrikker, der fortæller, at verbal chikane og trusler er en del af hverdagen. 20-årige Fatima Aktan fra Chadpur, der arbejder som syerske på fabrikken Windy fortæller:

“De truer med fyringer og kalder os ludere og horeunger, hvis vi laver småfejl eller protesterer mod for meget arbejde. Når jeg er tilbage i landsbyen, fortæller jeg ikke om forholdene på fabrikkerne, det vil smerte mine forældre for meget”, siger Fatima Aktan.

Langt under minimumsløn

Selvom mindstelønnen er steget, er det langt fra alle arbejdere, der får gavn af den. Flere arbejdere fortæller DanWatch, at produktionskravet blot er sat op, andre ved slet ikke, hvad niveauet for minimumslønnen er.

Danmark er Bangladeshs 8. største EU-marked

Danmarks stigende import fra Bangladesh betyder, at Danmark bliver en stadig vigtigere importør og aktør. Tal fra tekstilindustriens brancheforening i Bangladesh, BGMEA, viser, at Danmark er det ottende største EU-marked for Bangladesh, og at Danmark som eksportmarked vækster procentvis mere end alle andre lande i Vesteuropa. Mellem 2013-2014 steg Bangladeshs tøjeksport til Danmark med knap 19 %.

Jasmine Khatoon er mor til tre og syerske ved fabrikken Suborno i udkanten af Dhaka, hvor hun arbejder ni timer om dagen for 335 kroner om måneden (4800 taka). Weekenden består af en halv fridag om fredagen, som arbejderne dog ikke er garanteret, forklarer hun.

“Hvis der er en ordre, der skal nås, skal vi arbejde overtid og weekender, indtil vi er færdige”, fortæller Jasmine Khatoon, der med overtidstillæg på cirka 60 kroner (700 taka), når Jasmine Khatoons løn ikke op på mindstelønnen på 445 kroner om måneden.

På to ud af syv fabrikker får arbejdere ikke mindstelønnen, mens de arbejdere, der modtager mindstelønnen, fortæller, at det langt fra er nok til at dække deres mest basale behov. Under fem procent af arbejderne i beklædningsindustrien er medlemmer af en fagforening.

Svingdørspolitikere i tøjindustri

Fabriksejere i Bangladesh har stor politisk indflydelse. Ti procent af landets parlamentsmedlemmer er ejere af tøjfabrikker, og mange flere har indirekte forretningsforbindelser til industrien via eksempelvis familiemedlemmer.

Medier i Bangladesh ejes af forretningsmænd med rødder i bl.a. beklædningsbranchen. Det økonomiske afhængighedsforhold går ud over den kritiske journalistik og debat om beklædningsindustrien. Medier udøver selvcensur og undgår at være kritiske over for beklædningsindustrien.

Dansk mode

Den danske mode- og tekstilbranche har en årlig omsætning på over 52 milliarder kroner, og trods den økonomiske krise viser tal fra 2014, at modebranchen oplevede en stigning i indtjening på 24 procent sidste år. Samtidig viser tallene, at den danske beklædningsindustri har stor fremgang på udenlandske markeder. Fire af EU’s 50 største tøjvirksomheder, målt på omsætning, danske. Bestseller-koncernen indtager en fjerdeplads i EU, mens profiltøjproducenten Kwintet er nummer 28, og IC Companys1 og BTX Group ligger henholdsvis på en 34. og 49. plads. (Kilde: Dansk Mode & Textils)

Dansk import fra Bangladesh er stigende. Importtallene viser, at cirka ti procent af den danske tøjimport i 2013 kom fra Bangladesh, mod blot tre procent i 2007. Dertil kommer den indirekte import gennem Sverige, Tyskland, Italien og Spanien. Ifølge eksporttal fra den ledende brancheorganisation i Bangladesh, Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association (BGMEA) løb eksporten til Danmark i 2014 op på ca. 4,2 milliarder kroner. (Kilder Danmark Statistik og BGMEA)

UndersøgelseDen tabte tråd

Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh

TemaTøjets Tragedier

Elendige arbejdsforhold og ødelagte liv

FokusTekstil

Historien bag tøjet i dit klædeskab gemmer ofte på store omkostninger for mennesker og miljø. Fra vand- og pesticid-forbrug og børnearbejde i dyrkningen af bomuld til undertrykkende arbejdsvilkår i livsfarlige fabriksbygninger på systuer i Bangladesh.

RelateredeNyheder

Dansk tøjfirma overvejer aftale om bedre sikkerhed efter dødsulykke

Imens årsagen til en eksploderet trykkedel og 13 dødsfald undersøges, melder det danske brand på fabrikken, at de "overvejer" at melde sig ind i en fælles aftale om større sikkerhed på fabrikker.

Dansk tøjmærke producerer på eksploderet tøjfabrik i Bangladesh – mindst 13 døde

En ulykke på en tøjfabrik i Bangladesh, hvor det danske tøjmærke Rexholm/ID får syet tøj, dræbte mandag mindst 13 mennesker og sårede 50, ifølge udenlandske medier. Rexholm udtaler, “det er en trist situation”.

Ny rapport: Internationale tøjmærker skjuler deres leverandørlister

En koalition af fagforeninger og ngo’er har spurgt verdens største brands, om de vil love at offentliggøre, hvor deres tøj bliver produceret? Åbenhed i leverandørkæder kan nemlig sikre, at forbrugerne ved, hvem der er ansvarlig for produktion af vores tøj. Størstedelen af industrien afviser.

Arbejdere hos Bestseller-leverandører i Bangladesh risikerer dødsstraf

34 arbejdere og fagforeningsmedlemmer har de seneste to måneder været fængslet under sabotageparagraffer i Bangladesh. Anholdelserne er en del af en klapjagt på arbejdere og fagforeningsmedlemmer, der arresteres i deres hjem og ikke må få besøg i fængslet, hvor der er forlydender om trusler og tæsk. 31 af dem arbejdede hos leverandører til danske Bestseller, der kalder situationen “rystende”.

Rapport: Lave lønninger og børnearbejde udbredt i Myanmars tekstilindustri

H&M, C&A, Primark og en lang række andre europæiske tøjfirmaer benytter i stigende grad fabrikker i Myanmar, hvor børnearbejde og meget lave lønninger er udbredt, viser ny rapport. Ekspert mener, at tøjfirmaerne skal sørge for ordentlige forhold for arbejderne hos deres leverandører.

Internationale brands appellerer til regeringen i Bangladesh. Fem år for sent, lyder kritikken

Massefyringer, fængslinger uden kaution og trusler har været virkeligheden for tekstilarbejdere de sidste fire uger. 21 brands lægger pres på regeringen. “Alt for sent”, siger organisation

Arbejdere på H&M, Gap og Zara-fabrikker har været fængslet i ugevis

I knap en måned har politiet i Bangladesh tilbageholdt mindst 24 arbejdere og fagforeningsfolk, der syr tøj for internationale brands. Mindst 3000 arbejdere er blevet fyret efter demonstrationer mod massefyringer og lave lønninger. H&M tager situationen “meget alvorligt” og står sammen med 20 andre brands bag et åbent brev til regeringen.

33 døde på fabrik i Bangladesh

Eksplosionen på fabrikken i udkanten af hovedstaden Dhaka er den største ulykke i Bangladesh siden fabrikken på Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte 1.135 mennesker. Årsagen til branden er fortsat uvist

Dansk modegigant om fabrikker i Bangladesh: “Du kan helt sikkert finde ting at kritisere”

For tre år siden mistede 1.134 arbejdere livet, da fabriksbygningen Rana Plaza styrtede sammen i Bangladesh. En samlet modebranche lovede at forbedre vilkårene, men nye undersøgelser viser massive problemer. Danwatch har snakket med csr-direktør i Bestseller Mogens Werge, som afviser kritikken og samtidig langer ud efter medier og ngo’er.

To år efter Rana Plaza mangler erstatninger og rettigheder stadig

Seks millioner dollars. Så mange penge mangler Rana Plaza-fonden stadig for at kunne udbetale erstatninger til ofrene for den katastrofe, der for to år siden dræbte over 1100 arbejdere og sårede mere end 2000 i Bangladesh.

“Det er et købers marked, men køberne er ligeglade”

Bangladesh er Vestens billige tøjproducent. Men billigt tøj kommer med en pris. Underbetaling, overgreb, chikane og trusler er stadig hverdagen i en industri, hvis politiske indflydelse er enorm. I sidst ende er det dog køberne, der har magten til at skabe forandringer, siger fabriksdirektør.

Prisen for frihed er chikane og æreskrænkelser

Bangladesh er med lynfart blevet en af verdens foretrukne systuer. Tøjindustrien har givet millioner af kvinder frihed og økonomisk uafhængighed, men prisen er sultelønninger, æreskrænkelser og ringe arbejdsforhold.