Nyhed

Amerikansk hedgefond tilstår bestikkelsesanklager og skal betale 412 millioner dollars

6. okt 2016

Den amerikansk hedgefond Och-Ziff Capital Management tilstår bestikkelsessanklager, hvor adskillige topembedsmænd fra blandt andet Den Demokratiske Republik Congo og Libyen er involveret.

Och-Ziff, en af verdens største hedgefonde med 39 milliarder dollars under forvaltning, har i en årrække været velvidende om, at hedgefonden har bestukket topembedsmænd for at sikre særlig adgang til lukrative investeringsmuligheder i Den Demokratiske Republik Congo, som involverede landets diamant- og minedrift.

Det fremgår i en erklæring udsendt af det amerikanske justitsministerium. Det er første gang i amerikansk historie, at en hedgefond bliver holdt ansvarlig for korruption under Foreign Corrupt Practices Act (FCPA).
“At profitere af korrupt forretningssamarbejde er bestikkelse i sin reneste form. I denne sag blev millioner af dollars udbetalt til højtstående embedsmænd inden for visse dele af Afrika for at få adgang til profitable investeringsmuligheder. Denne type adfærd kan ikke og vil ikke blive tolereret”, pointerer William F. Sweeney Jr. fra FBI’s New York afdeling i det amerikanske justitsministeriums erklæring.

Foreign Corrupt Practices Act

Siden 1977 har FCPAs anti-bestikkelse bestemmelser været gældende for alle amerikanske personer og visse udenlandske udstedere af værdipapirer. Med vedtagelsen af visse ændringer i 1998, er FCPAs anti-bestikkelse bestemmelser nu også gældende for udenlandske virksomheder og personer, der forårsager, direkte eller gennem agenter, at en handling fremmer at korruption finder sted indenrigs.

Kilde: Foreign Corrupt Practices Act 

Et stort skridt for anti-korruption

Pete Jones, forkæmper for anti-korruptionsorganisationen Global Witness, udtaler i en pressemeddelelse:

“Dette er en af de største bøder, der nogensinde er blevet givet, for at overtræde FCPA og er et stort skridt fremad i håndteringen af virksomheders korruption. Brugen af bestikkelse muliggjorde, at Och-Ziff kunne profitere af mine- og olie tilbud, hvilket har frataget et af verdens fattigste lande for penge, der kunne have været brugt til at bygge skoler og hospitaler. Det er kun rimeligt, at de holdes til ansvar.”

Ifølge Wall Street Journal viser retsdokumenter, at Och-Ziff har undladt at implementere og vedligeholde intern regnskabskontrol. Derudover fremgår det i de samme retsdokumenter, at Och-Ziff samarbejdede med den israelske milliardær Dan Gertler, trods viden om Gertlers udbredte ulovlige brug af politiske forbindelser gennem korruption. Gertler skulle ifølge dokumenterne angiveligt have betalt bestikkelse for at muliggøre, at Och-Ziff fik profitable aktiver i minedriften Africo Resources Ltd., et canadisk firma. Alene i DRC resulterede det korrupte samarbejde med 90 millioner dollars i overskud hos Och-Ziff.

Wolframite minearbejder i Kailo, Den Demokratiske Republik Congo.

Foto af: Julien Harneis / Flickr (CC)

New Yorks østlige distrikts anklager Robert L. Capers pointerer i erklæringen udsendt af det amerikanske justitsministerium at, “på trods af at Och-Ziff vidste, at bestikkelse blev udbetalt til højtstående embedsmænd, finansierede Och-Ziff gentagne gange korrupte transaktioner”.

Daniel Och, Och-Ziffs direktør, står til at skulle betale 2,2 millioner dollars i forlig til U.S Securities and Exchange Commission (SEC) på baggrund af det. Och-Ziff har indgået en aftale om betaling af 213 millioner dollars i strafferetlig sanktion samt udskydelse af retsforfølgelse vedrørende omfattende bestikkelsessager i Libyen, Tchad, Niger og DRC. Derudover har Och-Ziff indvilget i at anskaffe sig uafhængig monitoring og de resterende strafferetlige anklager falder, hvis Och-Ziff ikke begår noget kriminelt de næste tre år.

“Och-Ziff har tilstået lovovertrædelserne og kan ikke efterfølgende sige, at de betalte bøden for at undgå en langvarig retssag. De betaler bøden og forpligter sig til at indføre et kontrolsystem og ikke “synde mere” inden for 3 år. Hvis de bliver taget i noget tilsvarende senere, skal denne sag i retten og kan resultere i større bøder og fængselsstraf. Bødestørrelsen skal virke afskrækkende”, udtaler Knut Gotfredsen, Formand for Transparency International Danmark.

Gotfredsen er bekendt med en lang række store korruptionssager og påpeger, at det er usædvanligt, at en hedgefond er indblandet.

”Der er en hel del af de her store sager, så man kan jo godt forestille, at CSR-cheferne i de store virksomheder nu optræder med lidt mere selvbevidsthed, når de nu skal snakke med deres direktion og deres bestyrelser, om hvad man skal gøre. Nu har de efterhånden et helt arsenal af sager at ligge på bordet.”

Och-Ziff har yderligere indvilget i at betale omkring 199 millioner dollars i civilt søgsmål til SEC. De skal derfor betale omkring 412 millioner dollars i alt. Sagen er ikke afsluttet endnu og efterforskes stadig af SEC.

Kort over de lande, der er involveret i bestikkelsessagerne Och-Ziff er anklaget for // NatGeo MapMaker