Fanget i gældsslaveri

I juli 2015 blev den 31-årige arbejder Antônio Rocha befriet fra en kaffeplantage af de brasilianske myndigheder. Inspektørerne konkluderede, at han og de andre migrantarbejdere var ofre for menneskehandel og levede under slavelignende forhold. Antônio Rocha er i sine 14 år som kaffeplukker aldrig før endt i gældsslaveri. Men boligforholdene har været endnu værre på andre kaffeplantager.

På en kaffeplantage i det sydlige Minas Gerais sidder fem arbejdere med ryggen mod huset, de er indkvarteret i. De befinder sig over 1000 kilometer fra deres hjem. I halvanden måned har de plukket kaffe uden kontrakter eller beskyttelsesudstyr og uden at modtage løn for deres arbejde. De skylder plantageejeren penge for busbilletten hertil, og da de ankom fik de at vide, at de måtte købe mad på kredit, indtil lønnen for deres arbejde ville blive udbetalt i slutningen af høsten – flere måneder senere.

Fem kaffearbejdere er netop blevet befriet fra slavelignende arbejdsforhold på en kaffeplantage i det sydlige Minas Gerais. Foto: Maurilo Clareto Costa

Inspektører fra det brasilianske beskæftigelsesministerium er netop blevet færdige med at afhøre de fem arbejdere, og nu sidder de her og ryger cigaretter uden at sige så meget. En slank mand præsenterer sig som Antônio Rocha. Siden han var 17 år, er han rejst fra sit hjem i Bahia til nabostaten Minas Gerais for at arbejde under kaffehøsten fra juni til august. Selvom han har arbejdet på mange kaffeplantager, har han aldrig før oplevet, at plantageejeren tilbageholdt arbejdernes løn, indtil høsten var slut.

”Betalingsordningen her er ikke normal”, siger han og fortæller, at han typisk bliver betalt hver 14. dag på andre kaffeplantager.

– Læs mere om inspektionen, hvor 17 mænd, kvinder og børn blev befriet fra slavelignende forhold på en kaffeplantage i juli 2015.

Ingen andre jobmuligheder

Antônio Rocha er 31 år, og når han ikke arbejder på kaffeplantager, bor han sammen med sine forældre, som har et lille stykke jord, hvor de planter bønner og majs, som de kan spise. I hans hjemby, Aracatu i Bahia, er der kun meget lidt arbejde at få.

“Der er ingen industri og ingen jobs”, siger han.

Han har indimellem andre kortvarige høstjobs i løbet af året. I slutningen af sidste år arbejdede han f.eks. to måneder med at høste majs.

”Forholdene der var meget bedre”, siger han og fortæller, at de f.eks. ikke selv skulle betale for transporten til plantagen, at der var skabe, hvor de kunne opbevare deres personlige ejendele, og at de blev udstyret med solbriller og solcreme.

Regnede ned gennem taget

Han har også arbejdet på andre kaffeplantager, hvor forholdene var bedre. Han kan f.eks. huske, at han engang har arbejdet på en plantage, hvor de fik udleveret alt beskyttelsesudstyret, handsker osv., og hvor han fik en kontrakt. Men det var tilbage i 2001. Og han har siden arbejdet på mange andre kaffeplantager, hvor forholdene ikke var i orden.

”Boligforholdene her er ikke slemme, hvis man sammenligner med nogle af de andre steder, jeg har været. Her bor vi bare lidt tæt”, siger han og fortsætter:

”Jeg har boet mange værre steder, hvor det var svært at sove, fordi regndråberne faldt direkte ned igennem store huller i taget”.

Læs også: Verdens største kaffevirksomheder indrømmer: Vi kan have solgt kaffe plukket under slavelignende forhold.

Læs også: Kommuner risikerer at servere kaffe dyrket under slavelignende forhold.

Få baggrund og fakta om problemerne med slavelignende arbejdsforhold på brasilianske kaffeplantager 

*** For at beskytte den 31-årige arbejder, er hans navn blevet ændret. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.

Antônio Rocha og de andre kaffeplukkere bliver befriet fra slavelignende arbejdsforhold under høsten i juli 2015.