Tema

Store rejer – store problemer

Børnearbejde, tvangsarbejde, vold og drab er blot nogle af de alvorlige problemer, der er forbundet med produktionen af varmtvandsrejer – også kendt som kæmperejer, kongerejer og tigerrejer.

DanWatch har været i Thailand og Ecuador for at dokumentere forholdene i produktionen af store varmtvandsrejer.

I en række artikler i Forbrugerrådet Tænk, afdækker DanWatch, hvor høj prisen er for mennesker og miljø, når vi spiser sushi, grillspyd og wok retter med de store smagfulde skalddyr.

FokusFødevarer

Fødevareproduktion i u-lande er tæt knyttet til forbruget af mad i udviklede lande. I 2050 skal kloden brødføde 9 milliarder mennesker, hvilket stiller store krav til fødevareindustriens virksomheder og investorers samfundsansvar. DanWatch ser på konsekvenserne af vores forbrug i de fattigste lande.

NyhederStore rejer – store problemer

4. apr 2014

Varmtvandsrejer har et blakket ry

Duften af indbagte tigerrejer og synet af et fad velmarinerede kongerejer kan få tænderne til at løbe i vand hos mange. I Danmark sælges de i stor stil, mens svenskerne boykotter varmtvandsrejer. Nogle steder produceres rejer med store mængder antibiotika.

4. apr 2014

Drab og børnearbejde bag dine wokrejer

Danskernes forbrug af varmtvandsrejer eksploderede i 90’erne. Men i kølvandet på den eftertragtede spise er både drab, børnearbejde, tvangsarbejde og ødelagte familier. Billedet: I Ecuador har vagthunde bidt flere lokale ihjel, da de ville samle skaldyr nær rejefarme.

4. apr 2014

Kampen om rejerne koster liv

Rejefarme i Ecuador udsættes for angreb fra kriminelle, men den øgede bevogtning af farmene har kostet flere uskyldige lokale fiskere livet. Samtidig har rejefarmerne fjernet store områder af mangrove, der dannede rammen for lokalbefolkningens eksistensgrundlag.

4. apr 2014

Rejer bliver pillet af børn og tvangsarbejdere

Børnearbejde, tvang og bestikkelse er dagligdagen i varmtvandsrejeindustrien i Thailand, hvor størstedelen af arbejderne er migranter fra Burma.